POVIJEST

1998.-2000.-prvi proizvodi i razvoj keksa bez šećera

Prvi keksi pečeni su 02.03.1998. Tehnolozi iz Italije, Slovenije i Zagreba („Kraš“) uče nas zanatu. „Delicia“ je za početak „one man band“, Dorijana još radi u osnovnoj školi ali popodne i vikendom pomaže u proizvodnji. Nastaju prvi proizvodi: „Preferans“ (s maslacem i kukuriznim brašnom), „Čokolo“ (s čokoladom) i „Integral“ (s integralnim brašnom, medom i vitaminom B2) od kojih samo „Integral“ proizvodimo i danas.

Prvi kupci bili su „Istracommerce“, „Puljanka“, „Getro“ te brojni mali dućani koji su tada bili glavni igrači na tržištu. Do kraja 2000.-e godine u Deliciji je 4 zaposlenih. Kako smo željeli proizvesti najzdravije moguće kekse, sve tri godine tražili smo i testirali sirovine za proizvodnju čajnih peciva bez šećera. Već 1999. godine na tržište smo izbacili još 2 proizvoda; Kokosove Poljupce koje proizvodimo i danas te Master Cookies s dvije vrste čokolade, orasima i narančom, kojeg su u međuvremenu zamijenili drugi proizvodi.

Naš prvi kombi prolazi kroz Gorski kotar na putu prema kupcima u Zagrebu

Efekti su bili dramatični: prodaja je rasla a već 2003. među kupcima je Kerum, 2004. Konzum i Tommy, 2005. DM-drogerie markt, a 2006. i Kaufland.

Također, iako smo mali proizvođač i uvijek smo se trudili napraviti najbolje proizvode, konačno smo uspostavili sustav kvalitete i praćenja proizvodnja kako bi uvijek bili sigurni da ćemo isporučiti vrhunski proizvod. Osim toga, u tom razdoblju na tržište smo izbacili i nove kekse bez šećera.

2006. godine postajemo prvi istarski proizvođač hrane i pića koji je stekao pravo na znak „Hrvatska kvaliteta“.

U tim smo godinama razvili još proizvoda, neki od njih su se zadržali do danas (Kakaosi – s puno kakaa, Cimetix – bez šečera s cimetom), a neke smo onda razvili, ali danas više nisu u asortimanu (Cerealo, Cerealix).

Do kraja 2007. broj zaposlenih je porastao na 9. Prostor prizemlja kuće postaje pretijesan i ograničava rast pa je 2007. godine najvažnije bilo rješavanje „papirologije“ i financija za investiciju u proširenje pogona i nabavu stroja za pakiranje.

Naš prvi ISO 9001 certifikat iz 2004. godine te prvi certifikat Hrvatska Kvaliteta iz 2006. godine

Delicia Racing Team 2005.

2008.-danas: zrelost
U proljeće 2008. proizvodnja se širi na trostruko veći prostor. U sljedećih nekoliko godina povećan je asortiman, osim u Sloveniju počinje se izvoziti u Srbiju, Makedoniju, Italiju, Njemačku, Bosnu i Hercegovinu i Rusiju. Raste suradnja s ugostiteljskim tvrtkama, a tvrtka 2011. godine certificira proizvode i po Halal standardu. Godinu kasnije Delicia stječe pravo na znak „Superbrands-Croatia’s Choice“ kao prvi brand među keksima bez šećera u Hrvatskoj. Proširenje pogona omogućilo nam je da dovršimo naš najbolji proizvod bez šećera – Chocolix. Također, vremenom se sve više prepoznaje važnost dobrog keksa uz kavu pa je danas pojedinačno pakirani ChocoBoom! jedan od naših najprodavanijih proizvda.
Od osnivanja do danas stalno stvaramo nove proizvode. Uz inzistiranje na prirodnim sastojcima inovativnost je jedna od osnovnih karakteristika naše tvrtke. Kroz godine mijenjala se ambalaža, tražile su se kvalitetnije sirovine pa su današnji proizvodi izgledom i sastavom bolji nego ranije. Izgledaju ovako, a o njima više saznajte u kategoriji proizvodi:

Pikantna slana čajna peciva, Umri muški (najljuće čajno pecivo na svijetu) i pravi mediteranski proizvod: Origano cookie s origanom i sušenom rajčicom

Naši najpoznatiji proizvodi: čajna peciva bez šećera

1997.-registracija tvrtke i radovi na uređenju prostora
Obzirom da smo već odlučili da ćemo proizvesti najbolje i najzdravije kekse na svijetu (vidi „Zašto pečemo kekse“ ) trebalo je nekako krenuti. Htjeli smo otvoriti obrt, ali nismo imali kvalifikaciju za slastičara. Stoga je „stručna“ ekipa sastavljena od učiteljice i ekonomista registrirala d.o.o. za proizvodnju „dvopeka, keksa i ostalih prehrambenih proizvoda“. Buduća legenda „rođena“ je 30.09.1997. na Trgovačkom sudu u Rijeci.
Prizemlje kuće iz 1922. preuređeno je u mali proizvodni pogon. U toj kući su još Dorijanini djed i baka za vrijeme Italije imali dućan hrane i postolarsku radnju („Manifatture“).

Naši prvi proizvodi iz 1998.-Preferans, Integral i Čokolo

2001.-2002.-prvi keksi bez šećera
Krajem 2000.-e godine svojim kupcima smo ponudili potpunu novost – 3 originalna i ukusna čajna peciva bez šećera: VitaliX, IntegraliX i ZobeliX. Okusom su bili identični keksima sa šećerom. Osnovna zamjena za šećer bio je isomalt kojega smo uvozili iz Njemačke. Nismo imali novaca pa smo ih sve upakirali u skoro istu ambalažu s prozorčićem, a razlikovali su se samo u tekstu. No, originalni proizvodi koji su bili totalna novost na tržištu i jako dobro prihvaćeni, zainteresirali su nove kupce: Plodine, Brodokomerc, Mercator, Advent. Broj zaposlenih raste na 6, među njima je i Dorijana koja je napustila posao učiteljice. A u pakiranju pomažu i naša djeca…

Međutim, na tržištu sve više jačaju trgovački lanci, kako domaći tako i strani dok se mali dućani gase. A Delicia s većinom još nema ugovore….

2003.-2007. –rast
Vjerojatno najvažnija godina u povijesti „Delicije“ bila je 2003. godina. Mali kupci su godinu ranije skoro nestali jer su ih „pojeli“ trgovački lanci. Iznenada ostajemo na svega nekoliko ozbiljnih kupaca. Delicia je pred stečajem, ne može vraćati kredite ni uredno plaćati dobavljače. Plaće zaposlenima kasne. Danas nam nije jasno kako, ali u toj godini postavljeni su temelji budućeg rasta i razvoja:

1 – Prešli smo na papirnatu ambalažu s uzorkom kartona

2 – Počeli smo s uvođenjem sustava za sigurnost hrane HACCP i upravljanja kvalitetom ISO 9001:2000. Bili smo prvi istarski proizvođač hrane i pića s ISO certifikatom kada smo ga prvi puta dobili 2004. godine;

3 – Počeli smo izvoziti u Sloveniju (Mercator, Interspar, Leclerc)

4 – Startali smo s distribucijom u Dalmaciji preko partnera iz Splita

Sinovi Vlatko (lijevo) i Marin (desno) pomažu u pakiranju, 2001. godina

Kroz cijelu povijest naše male tvrtke pokušavali smo pomoći aktivnostima u našoj okolici. Obzirom na ograničene mogućnosti nismo se mogli uključiti u sponzoriranje većih sportova. Ipak, kako je Buzet grad oktana, te je jedini grad u Hrvatskoj gdje se održava Europsko prvenstvo u brdsko-brzinskim utrkama, željeli smo i mi sudjelovati u utrkama. Ipak, vozila koja se tamo natječu su za nas prevelika pa smo se odlučili stvoriti jedan manju trkaću ekipu za sudjelovanje u Trki s Vozićima koja se godinama održavale vikend prije same brdsko-brzinske utrke – Delicia Racing Team.

Pripremni radovi za proširenje pogona, jesen 2007.

Nova linija proizvoda bez šećera-Delvita. Među njima je Delvita s istarskim tartufom (treća slijeva), prvo čajno pecivo bez šećera s tartufima na svijetu

Proizvodi sa smeđim šećerom od šećerne trske

1997.-registracija tvrtke i radovi na uređenju prostora
Obzirom da smo već odlučili da ćemo proizvesti najbolje i najzdravije kekse na svijetu (vidi „Zašto pečemo kekse“ ) trebalo je nekako krenuti. Htjeli smo otvoriti obrt, ali nismo imali kvalifikaciju za slastičara. Stoga je „stručna“ ekipa sastavljena od učiteljice i ekonomista registrirala d.o.o. za proizvodnju „dvopeka, keksa i ostalih prehrambenih proizvoda“. Buduća legenda „rođena“ je 30.09.1997. na Trgovačkom sudu u Rijeci.
Prizemlje kuće iz 1922. preuređeno je u mali proizvodni pogon. U toj kući su još Dorijanini djed i baka za vrijeme Italije imali dućan hrane i postolarsku radnju („Manifatture“).

1998.-2000.-prvi proizvodi i razvoj keksa bez šećera

Prvi keksi pečeni su 02.03.1998. Tehnolozi iz Italije, Slovenije i Zagreba („Kraš“) uče nas zanatu. „Delicia“ je za početak „one man band“, Dorijana još radi u osnovnoj školi ali popodne i vikendom pomaže u proizvodnji. Nastaju prvi proizvodi: „Preferans“ (s maslacem i kukuriznim brašnom), „Čokolo“ (s čokoladom) i „Integral“ (s integralnim brašnom, medom i vitaminom B2) od kojih samo „Integral“ proizvodimo i danas.

Prvi kupci bili su „Istracommerce“, „Puljanka“, „Getro“ te brojni mali dućani koji su tada bili glavni igrači na tržištu. Do kraja 2000.-e godine u Deliciji je 4 zaposlenih. Kako smo željeli proizvesti najzdravije moguće kekse, sve tri godine tražili smo i testirali sirovine za proizvodnju čajnih peciva bez šećera. Već 1999. godine na tržište smo izbacili još 2 proizvoda; Kokosove Poljupce koje proizvodimo i danas te Master Cookies s dvije vrste čokolade, orasima i narančom, kojeg su u međuvremenu zamijenili drugi proizvodi.

2001.-2002.-prvi keksi bez šećera
Krajem 2000.-e godine svojim kupcima smo ponudili potpunu novost – 3 originalna i ukusna čajna peciva bez šećera: VitaliX, IntegraliX i ZobeliX. Okusom su bili identični keksima sa šećerom. Osnovna zamjena za šećer bio je isomalt kojega smo uvozili iz Njemačke. Nismo imali novaca pa smo ih sve upakirali u skoro istu ambalažu s prozorčićem, a razlikovali su se samo u tekstu. No, originalni proizvodi koji su bili totalna novost na tržištu i jako dobro prihvaćeni, zainteresirali su nove kupce: Plodine, Brodokomerc, Mercator, Advent. Broj zaposlenih raste na 6, među njima je i Dorijana koja je napustila posao učiteljice. A u pakiranju pomažu i naša djeca…

Međutim, na tržištu sve više jačaju trgovački lanci, kako domaći tako i strani dok se mali dućani gase. A Delicia s većinom još nema ugovore….

Naš prvi kombi prolazi kroz Gorski kotar na putu prema kupcima u Zagrebu

Efekti su bili dramatični: prodaja je rasla a već 2003. među kupcima je Kerum, 2004. Konzum i Tommy, 2005. DM-drogerie markt, a 2006. i Kaufland.

Također, iako smo mali proizvođač i uvijek smo se trudili napraviti najbolje proizvode, konačno smo uspostavili sustav kvalitete i praćenja proizvodnja kako bi uvijek bili sigurni da ćemo isporučiti vrhunski proizvod. Osim toga, u tom razdoblju na tržište smo izbacili i nove kekse bez šećera.

2006. godine postajemo prvi istarski proizvođač hrane i pića koji je stekao pravo na znak „Hrvatska kvaliteta“.

2003.-2007. –rast
Vjerojatno najvažnija godina u povijesti „Delicije“ bila je 2003. godina. Mali kupci su godinu ranije skoro nestali jer su ih „pojeli“ trgovački lanci. Iznenada ostajemo na svega nekoliko ozbiljnih kupaca. Delicia je pred stečajem, ne može vraćati kredite ni uredno plaćati dobavljače. Plaće zaposlenima kasne. Danas nam nije jasno kako, ali u toj godini postavljeni su temelji budućeg rasta i razvoja:

1 – Prešli smo na papirnatu ambalažu s uzorkom kartona

2 – Počeli smo s uvođenjem sustava za sigurnost hrane HACCP i upravljanja kvalitetom ISO 9001:2000. Bili smo prvi istarski proizvođač hrane i pića s ISO certifikatom kada smo ga prvi puta dobili 2004. godine;

3 – Počeli smo izvoziti u Sloveniju (Mercator, Interspar, Leclerc)

4 – Startali smo s distribucijom u Dalmaciji preko partnera iz Splita

Naši prvi proizvodi iz 1998.-Preferans, Integral i Čokolo

U tim smo godinama razvili još proizvoda, neki od njih su se zadržali do danas (Kakaosi – s puno kakaa, Cimetix – bez šečera s cimetom), a neke smo onda razvili, ali danas više nisu u asortimanu (Cerealo, Cerealix).

Do kraja 2007. broj zaposlenih je porastao na 9. Prostor prizemlja kuće postaje pretijesan i ograničava rast pa je 2007. godine najvažnije bilo rješavanje „papirologije“ i financija za investiciju u proširenje pogona i nabavu stroja za pakiranje.

Sinovi Vlatko (lijevo) i Marin (desno) pomažu u pakiranju, 2001. godina

Naš prvi ISO 9001 certifikat iz 2004. godine te prvi certifikat Hrvatska Kvaliteta iz 2006. godine

Kroz cijelu povijest naše male tvrtke pokušavali smo pomoći aktivnostima u našoj okolici. Obzirom na ograničene mogućnosti nismo se mogli uključiti u sponzoriranje većih sportova. Ipak, kako je Buzet grad oktana, te je jedini grad u Hrvatskoj gdje se održava Europsko prvenstvo u brdsko-brzinskim utrkama, željeli smo i mi sudjelovati u utrkama. Ipak, vozila koja se tamo natječu su za nas prevelika pa smo se odlučili stvoriti jedan manju trkaću ekipu za sudjelovanje u Trki s Vozićima koja se godinama održavale vikend prije same brdsko-brzinske utrke – Delicia Racing Team.

Delicia Racing Team 2005.

Pripremni radovi za proširenje pogona, jesen 2007.

2008.-danas: zrelost
U proljeće 2008. proizvodnja se širi na trostruko veći prostor. U sljedećih nekoliko godina povećan je asortiman, osim u Sloveniju počinje se izvoziti u Srbiju, Makedoniju, Italiju, Njemačku, Bosnu i Hercegovinu i Rusiju. Raste suradnja s ugostiteljskim tvrtkama, a tvrtka 2011. godine certificira proizvode i po Halal standardu. Godinu kasnije Delicia stječe pravo na znak „Superbrands-Croatia’s Choice“ kao prvi brand među keksima bez šećera u Hrvatskoj. Proširenje pogona omogućilo nam je da dovršimo naš najbolji proizvod bez šećera – Chocolix. Također, vremenom se sve više prepoznaje važnost dobrog keksa uz kavu pa je danas pojedinačno pakirani ChocoBoom! jedan od naših najprodavanijih proizvda.
Od osnivanja do danas stalno stvaramo nove proizvode. Uz inzistiranje na prirodnim sastojcima inovativnost je jedna od osnovnih karakteristika naše tvrtke. Kroz godine mijenjala se ambalaža, tražile su se kvalitetnije sirovine pa su današnji proizvodi izgledom i sastavom bolji nego ranije. Izgledaju ovako, a o njima više saznajte u kategoriji proizvodi:

Nova linija proizvoda bez šećera-Delvita. Među njima je Delvita s istarskim tartufom (treća slijeva), prvo čajno pecivo bez šećera s tartufima na svijetu

Pikantna slana čajna peciva, Umri muški (najljuće čajno pecivo na svijetu) i pravi mediteranski proizvod: Origano cookie s origanom i sušenom rajčicom

Proizvodi sa smeđim šećerom od šećerne trske

Naši najpoznatiji proizvodi: čajna peciva bez šećera