KAKAOSI


S KAKAOM

I SMEĐIM ŠEĆEROM


Više od 3000 godina prije nego je Kolumbo otkrio Ameriku indijanci Azteci su uzgajali neobičnu biljku u porječju današnjeg Meksika, kakaovac. Prenijeli su ga dalje pa su ga vrlo rado prihvatili Maye i Tolteci. Od prženih i mljevenih zrna kakaovca, vanilije i vode Azteki su spravljali svoj “čudotvorni napitak” – xocolatl (xoc=gorak, atle=voda). Vjerovali su da xocolatil ima afrodizijačka svojstva i zabranjivali ga piti ženama, a kakaovac je imao toliko vrijednost da se koristio i kao sredstvo plaćanja. Španjolski osvjači donijeli su kakao na Stari continent, a koliko se svidio Europljanima najbolje svjedoči latinski naziv kakaovca: “theobroma” – hrana bogova.

Naši tehnolozi malo su se poslužili prastarim znanjem Azteka. Uz obilnu primjenu “xocolatla” dodali su smeđi šećer od trske, maslac i druge probrane namirnice. Stvorena je jedinstvena, tamna, prhka slastica koja je i izvor vlakan (“Source of fibre”) – “Kakaosi”. Uz pomoć Azteka i “hrane bogova”.